El petit obrador d‘El Rosal va ser fundat l’any 1920 per Josep Serra a Tàrrega. Aviat va aconseguir que les seves galetes obtinguessin una gran popularitat gràcies a la seva fórmula, guardada gelosament, el seu procés i els seus ingredients de qualitat.

Lluís Serra, fill del fundador, continua la tasca fins que es jubila l’any 2001.

És quan decideix trucar a les portes de l’Associació Alba i els proposa continuar amb el negoci. L’entitat inicia un procés d’aprenentatge per a conèixer el procés d’elaboració artesà fent servir la mateixa fórmula centenària i rellança la marca i el producte des d‘un nou obrador amb valor social. 

Formem part del projecte social de l’Associació Alba, entitat que treballa per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapcaitat i malaltia mental de l’Urgell i la Segarra oferint serveis i atenció integral en tots els àmbits de la seva vida, des d’una escola d’atenció especial, passant per serveis d’habitatge, centres ocupacionals, activitats de lleure i esport, formació laboral i inserció, etc.

El Rosal és un espai de treball inclusiu on es dóna ocupació a persones amb dificultat i risc d’exclusió. La diversitat ens enriqueix i ens dóna una capacitat d’innovació original i diferent.

El 2010 es renova completament la marca de El Rosal, la imatge, el packaging i es potencia la comercialització.

El 2013, gràcies a un projecte de micromecenatge a través de la plataforma de Verkami i l'emissió de títols participatius, recollim els diners necessaris per a realitzar el trasllat i ampliació de l'obrador a un nou espai. Iniciem d'aquesta manera un pla de creixement de l'obrador a nivell comercial i de producció que ha de finalitzar el 2018.

El 2020 ha sigut un any de celebració per l'obrador de galetes El Rosal ja que ha fet 100 anys de la seva fundació pel targarí Josep Serra Solà. L'Associació Alba va agafar el relleu d'aquest obrador familiar l'any 2001 i des d'aleshores ha rellançat la marca i s'ha convertit en un dels projectes més identitaris de l'entitat. 

Per celebrar el centenari durant el mes de desembre del 2020 es va inaugurar una exposició a Tàrrega sobre els 100 anys de la marca per donar a conèixer la seva història i el projecte actual que hi ha al darrere. S'hi podien veure fotografies antigues de l'obrador, l'antiga botiga a Tàrrega i de moments familiars, així com objectes antics que formaven part del dia a dia de l'obrador.

Descarrega't el document del Centenari 

Al llarg de la nostra trajectòria heu rebut els següents premis i reconeixements:

- Premi al Foment de l'Ocupació Josep M. Piñol 2021 a la trajectòria a l'Associació Alba pel projecte d'El Rosal concedit per la Fundació Acció Solidària Contra l'Atur.

- Premi Fundació La Bastida 2022 a l'Associació Alba pel projecte d'El Rosal dins l'àmbit de l’Economia Social i Solidària concedit per Fundació La Bastida.

- Escollit projecte Momentum Project 2013 - Esade i BBVA